PRI therapie: Doorbreek patronen en verminder stress, angst en burn-out
- Sandra Kleine
- 13 mrt
- 4 minuten om te lezen
Wat is PRI therapie (Past Reality Integration)?
Wat je als kind meemaakt, heeft invloed op de rest van je leven. Van gebeurtenissen uit je vroege jeugd kun je dus ook op latere leeftijd nog flink last hebben. Zelfs als je de gebeurtenissen niet meer herinnert. Om daar toch mee aan de slag te gaan, ontwikkelde Ingeborg Bosch Past Reality Integration (PRI therapie). Deze therapeutische methode helpt mensen om te begrijpen hoe oude, onbewuste patronen uit de kindertijd invloed hebben op hun gedrag, emoties en klachten in het heden. Met PRI therapie gaan we ervan uit dat veel van onze negatieve gevoelens en verdedigingsmechanismen die ooit nuttig waren, nu juist belemmerend werken. Door deze mechanismen te herkennen en doorbreken, kunnen mensen meer vrijheid, rust en geluk ervaren.

Voor deze klachten is PRI therapie de uitkomst
PRI therapie kan helpen bij verschillende psychische en lichamelijke klachten, zoals burn-out, een negatief zelfbeeld, slaapproblemen, angsten, stress en chronische pijn. Hieronder bespreken we een aantal veelvoorkomende klachten en kijken we hoe PRI daarbij ondersteuning kan bieden.
Burn-out: Opgebrand door oude patronen
Een burn-out ontstaat door langdurige overbelasting, perfectionisme en een onvermogen om grenzen te stellen. In veel gevallen is hiervoor een diepere oorzaak: de (onbewuste) angst om niet goed genoeg te zijn, afwijzing of een gevoel van falen. PRI therapie helpt bij het herkennen van deze patronen en het loslaten van de overtuiging dat je altijd moet presteren om geaccepteerd te worden. Hierdoor kunnen mensen leren om op een gezondere manier om te gaan met werk en verwachtingen.
Negatief zelfbeeld en onzekerheid
Mensen met een negatief zelfbeeld voelen zich minderwaardig. Ze zijn onzeker en twijfelen aan hun eigen capaciteiten. Dit gevoel ontstaat vaak al in de kindertijd. Bijvoorbeeld omdat
je je als kind niet gezien, gehoord of gewaardeerd voelde. PRI therapie helpt bij het ontdekken van deze oude pijn en leert mensen dat deze overtuigingen niet gebaseerd zijn op de realiteit van nu. Door het doorbreken van deze negatieve zelfbeelden kunnen mensen met meer zelfvertrouwen en eigenwaarde door het leven gaan.
Slaapproblemen: De invloed van oude angsten
Veel mensen kampen met slapeloosheid of onrustige nachten. Dit kan voortkomen uit diepe innerlijke spanningen en onverwerkte emoties. Ons brein blijft ’s nachts actief, omdat het onbewust oude patronen en emoties probeert te verwerken. Met PRI therapie kunnen mensen ontdekken welke verborgen angsten of stressfactoren hun slaap beïnvloeden en leren hoe ze deze kunnen loslaten, zodat ze beter en dieper kunnen slapen.
Eenzaamheid en sociale blokkades
Eenzaamheid wordt vaak gezien als een extern probleem: er zijn te weinig mensen om ons heen. Maar vaak komt eenzaamheid juist voort uit een interne blokkade om echt verbinding aan te gaan. Oude ervaringen kunnen ervoor zorgen dat mensen zich afsluiten, zodat ze niet afgewezen of teleurgesteld kunnen worden. Met PRI therapie ga je deze verdedigingsmechanismen herkennen en leer je om je weer open te stellen voor diepe en oprechte relaties.
Angst, paniek en fobieën
Angsten en fobieën voelen vaak irrationeel. Wie verder kijkt zal echter zien dat angsten meestal diepgeworteld zijn in vroegere ervaringen. PRI therapie helpt mensen om te ontdekken waar hun angsten echt vandaan komen. Bijvoorbeeld, iemand met sociale angst kan ontdekken dat dit voortkomt uit een jeugd waarin ze vaak bekritiseerd werden. Door deze oude pijn te verwerken, kunnen angsten hun grip verliezen en kan er meer innerlijke rust ontstaan.
Woede en boosheid: Van onderdrukking naar verwerking
Ongecontroleerde woede of juist een onderdrukking van boosheid zijn signalen dat er diepere emoties spelen. Vaak is boosheid een verdedigingsmechanisme tegen pijnlijke gevoelens zoals verdriet, afwijzing of angst. Door PRI therapie ga je deze mechanismen herkennen. Je leert om boosheid op een gezonde manier te uiten, zonder destructief gedrag.
Chronische pijn: De verbinding tussen lichaam en geest
Heb je last van chronische pijn? Dan is de kans groot dat je al (meer dan) eens gehoord hebt dat jouw pijn geen duidelijke medische oorzaak heeft. En wat geen oorzaak lijkt te hebben, is lastig te verhelpen! Uit onderzoek blijkt echter dat langdurige stress en emotionele spanning fysieke klachten kunnen veroorzaken of verergeren. Chronische pijn heeft dus wel degelijk een oorzaak. PRI therapie helpt mensen om te onderzoeken welke emotionele blokkades of onverwerkte trauma’s bijdragen aan hun pijnklachten. Wanneer deze emoties worden verwerkt, kan de pijn verminderen of zelfs verdwijnen.
Depressie en neerslachtigheid
PRI therapie gaat ervan uit dat depressieve gevoelens vaak voortkomen uit oude verdedigingsmechanismen die ons beschermen tegen diepere pijn. Wanneer we ons afsluiten van pijnlijke herinneringen, voelen we ons misschien tijdelijk veiliger, maar verliezen we ook de mogelijkheid om echte vreugde en verbinding te ervaren. PRI therapie helpt dit te doorbreken, waardoor mensen weer contact kunnen maken met hun echte gevoelens en innerlijke vreugde kunnen terugvinden.
Altijd ‘aan’ staan, innerlijke onrust en vermoeidheid
In onze moderne samenleving voelen veel mensen zich continu gestrest en opgejaagd. Altijd haast, lange to do lijstjes en heel veel ballen in de lucht. Vaak komt dit voort uit een diepgeworteld gevoel van onveiligheid of de overtuiging dat ze altijd iets moeten doen om gewaardeerd te worden. Het altijd ‘aan’ staan kan ook zorgen voor chronische vermoeidheid. Het kost energie om bepaalde gevoelens weg te drukken of constant alert te zijn. PRI therapie helpt bij het ontdekken waar deze drang vandaan komt en leert mensen hoe ze innerlijke rust kunnen vinden zonder constant in de ‘doe-modus’ te zitten.
PRI therapie als sleutel tot verandering
PRI therapie biedt een diepgaande en effectieve manier om oude patronen te doorbreken en psychische en lichamelijke klachten aan te pakken. Door te werken aan de onderliggende oorzaken van problemen zoals burn-out, angst, eenzaamheid en chronische pijn, kunnen mensen een gezonder en gelukkiger leven leiden.
Heb jij last van terugkerende negatieve gevoelens of klachten? Dan kan PRI therapie een waardevolle methode zijn om inzicht te krijgen in jouw patronen en deze blijvend te veranderen.